Få saker slår en riktigt god höstgryta laddad med kryddor och rödvin när vädret slår om till höst. Den här grytan med högrev, svamp och äpple är en riktig favorit – och är dessutom enkel att göra vegetarisk, skippa högreven och sidfläsket och blanda i svarta bönor istället!
Ingredienser:
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tärning kött- eller svampbuljong
10 kvistar timjan
1 dl hackad persilja
2 äpplen
500 g benfri högrev
200 g rökt sidfläsk
200 g kantareller eller annan smakrik svamp
4 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja
2 dl creme fraische
smör
salt
svartpeppar
Så lagar du mustig höstgryta med högrev, äpple och kantareller:
- Ansa och skär högreven i 4 cm stora bitar och hacka sidfläsket.
- Skala och hacka lök och vitlök fint.
- Bryn lite kött i taget i smör.
- Lägg i lök, vitlök, timjankvistar, tomatpuré, soja och buljongtärning och fräs i några minuter.
- Tillsätt vatten och rödvin och koka under lock i minst en timme, tills köttet är riktigt mört.
- Stek svamp, sidfläsk och äppelbitar i smör.
- Skumma av grytan och rör ner creme fraische.
- Häll över svamp- fläsk och äpple-blandningen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Hacka persilja och toppa grytan.
- Servera med ett gott bröd eller pressad potatis!
